Jobs Portal

Nigerian Police Force (PSC) Updated Past Questions and Answers| Free PDF Download

Nigerian Police (Police Service Commission, PSC) screening and aptitude test past questions and answers are available here for free. Download questions and practice. Kindly take out time to share this post with your friends, we wish you success.

How to Pass Nigerian Police Force (PSC) Aptitude Test 2019

NPF (PSC) aptitude test usually consist of repeated questions over the years, but the problem is that the time given to candidates are limited, so the major challenge candidates face is speed and accuracy.

To pass the test you don’t only need to know the answers to the questions, but you must also be fast when answering them.

Your physical skills, psychological readiness and general knowledge will be tested.

Nigerian Police Aptitude Test Approved Subjects – PSC

The Nigerian Police Aptitude Test Question will cover subject areas as listed below

  1. English
  2. Mathematics
  3. General Knowledge
  4. Current Affairs

The questions will be comprised of several sections: written exam, oral interview, physical agility test, medical and psychological check, and a background review.

Nigerian Police (PSC) Past Questions and Answers for 2019/2020 Recruitment

Carefully study and practice using the information contained in this post update. Check out some of the likely Nigerian Police Aptitude Past Question and Answers.
Please Note- This questions are drawn from past examinations and successful candidates. Practice makes perfect.

  1. The first Inspector General of the Police Force was
    A. Teslim Balogun
    B. Louis Edet
    C. Ademola Adetokunbo
    D. Mike Okiro.
  2. In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be _____ and above
    A. 35 years
    B. 20 years
    C. 40 years
    D. 55 years.
  3. The name Nigeria coined out of _______
    A. Niger Forest
    B. Niger Area
    C. Niger River
    D. Niger Textures.
  4. The last colonial Governor General of Nigeria was
    (a) Tulma Goldie
    (b) James Robertson
    (c) Huge Clifford
    (d) Lord Lugard.
  5. The first world war was between
    (a) 1911-1914
    (b) 1914-1916
    (c) 1916-1918
    (d) 1914-1918.
  6. The first African country to introduce e-passport was
    (a) South Africa
    (b) Ghana
    (c) Liberia
    (d) Nigeria.
  7. The first secretary General of common wealth was
    (a) George Washington
    (b) Tulma Goldie
    (c) Arnold smith
    (d) Joseph Garba.
  8. The first military president of Nigeria was
    (a) Sanni Abacha
    (b) Ibrahim Babangida
    (c) Aguiyi Ironsi
    (d) Yakubu Gowon.
  9. Which of the following may be regarded as a regional organization
    (a) ECOWAS
    (b) OAU
    (c) UN
    (d) OPEC.
  10. What is the universal suffrage or age of adult consent?
    (a) 16
    (b) 18
    (c) 25
    (d) 20

SEE ALSO- Npower 2019/2020 Registration Form- How To Apply Online For Free Here

Nigeria Police Past Question and Answers – Second Edition

  1. What is the full meaning of NPF? ANSWER: Nigeria Police Force
  2. What is the Nigeria police force motto? ANSWER: the police are your friends
  3. When was Nigeria Police Force(NPF) established? ANSWER: 1930
  4. What are the objective of Nigeria Police Force? ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.
  5. Who is the present Chief of Defence Staff? ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin
  6. What is the full Meaning of IGP? ANSWER: Inspector General of Police
  7. What is the name of Nigeria Police Force IGP? ANSWER: Abubakar Mohammed Adamu
  8. What year was Nigeria Police reorganized into 7 area command? ANSWER: 1986
  9. When did Nigeria get her independence? ANSWER: 1 October 1960
  10. Who is the First Inspector General of Police in Nigeria? ANSWER: Louis Edet

Nigeria Police Past Question and Answers – Third Edition

  1. What is the universal suffrage or age of adult consent?
  2. What are the seven(7) Commands of the Nigerian Police Force?
  3. Name the Service chiefs in Nigeria.
  4. Who is the current Speaker of Nigeria House of Representatives? ANSWER: Femi Gbajabiamila
  5. Who is the current Senate president of Nigeria? ANSWER: Ahmed Ibrahim Lawan.
  6. Who is the first Executive president of Nigeria? ANSWER: Alh. Shehu Shagari
  7. Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force? ANSWER: The Police service Commission (PSC), Ministry of police affairs, The Nigeria police council (NPC)
  8. What is the staff strength of Nigeria police force? ANSWER: 371,800 officers, The operational is just 301,737 personnel.
  9. Name the 7 area Commands of Nigeria police force? ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)
  10. When did Nigeria become a Republic? ANSWER: 1 october 1963
  11. Which year was Nigeria flag designed and who designed it? ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959
  12. What is the Current population of Nigeria? ANSWER: According to World Bank 2017- 190.9 million, 2019- 200,962,417

We would keep updating on police service commission recruitment, ensure you subscribe to this website for direct updates. Subscription is free

We hope this article help you successfully pass the NPF PSC Aptitude Test and Screening 2019.

If you liked this article, then please subscribe to our website using your email for more AVAILABLE OPPORTUNITIES. Subscription is free.

You can also join us on  Facebook Click Here and Twitter Click Here

Leave a Comment